Als er een boek is dat je wilt lezen om meer te halen uit je online bijeenkomsten laat het dan Virtual Leadership zijn van Penny Pullan. Zij is een IAF Certified ™ Professional Facilitator die na de aanslagen op de Twin Towers virtueel moest gaan werken met internationale teams, omdat het vliegverkeer stilgelegd was.

Team performance model als basis voor leiderschap

Haar boek is goed, omdat het heldere theorie biedt over hoe je virtuele teams tot high performance brengt. Ze kijkt hierbij niet naar Tuckmans Forming, Storming, Norming en Performing model uit 1965, maar argumenteert waarom het Team Performance Model van Drexler en Sibbet bijzonder goed werkt voor virtuele teams. 

Nu zo veel teams hun virtuele samenwerking moeten versterken is het nuttig om je in dat model te verdiepen.

Technische oplossingen vergeleken

Ze inspireert je vervolgens om het meest te halen uit de technische oplossingen die voorhanden zijn voor virtuele samenwerking. Hierbij gaat ze ook in op tools voor leren en innoveren als je niet op het zelfde tijdstip werkt. Het boek noemt in dat kader ook een heel cool virtual reality kantoor (Qube), dat onze kantoortuinen en vergaderzalen kan vervangen. Je kunt er flip-overvellen aan de muur hangen met vragen waar iedereen zijn antwoorden op achter kan laten.

Het boek beschrijft de stappen voor, tijdens en na effectieve online bijeenkomsten

Daarna vergroot ze je kennis van hoe je interactieve en effectieve online bijeenkomsten plant, leidt en opvolgt. Het boek bevat extra’s als een handige visuele opzet voor virtuele bijeenkomsten. Verder gaat ze diep in op conflict, dat lastiger te benutten is in virtuele teams en lang kan sluimeren. Een mooi spreekpunt in geval van meningsverschillen: ‘Ik zie dat spreker A en spreker B het niet eens zijn met elkaar. Wat zullen we daar aan doen?’

Afgelopen jaar zijn meer boeken in de brievenbus gevallen over virtueel leiderschap:

  • Leading Effective Virtual Teams van Nancy Settle-Murphy bevat open deuren en gaat slechts beknopt in op online gespreksleiding.
  • Virtual Leadership van Val Williams was een miskoop. Helaas geldt voor dit boekje niet dat de meester zich toont in de beknoptheid.
  • Click – The Virtual Meetings Book van Michael Wilkinson en Richard Smith leest niet makkelijk, door een groot aantal checklists en figuren. Het bevat echter wel een goede uitleg over verschillende soorten conflict.

.

Ze vatten samen dat conflict kan ontstaan door een ongelijk kennisniveau, verschillende waarden/ervaring en factoren die los staan van het onderwerp van discussie. Het boek geeft tips over hoe je als gespreksleider kunt handelen in elk van de situaties. De schrijvers bieden ook verschillende werkvormen om te komen tot consensus en het boek bevat een nuttige voorbeelduitnodiging voor virtueel overleg.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload