Komende tijd gaan we met zijn allen in Nederland nog heel veel online werken en online overleggen. Een van de meest gemaakte fouten is dat voorzitters niet goed nadenken over wat een regulier overleg of workshops op moet leveren. Ze gaan ervan uit dat het doel van het samenzijn hetzelfde is als voor de Corona crisis.

Dit resulteert in twee typen reacties:

  • Het overleg gaat door als altijd. Business as usual. Er is niets aan de hand, schouders eronder, alles moet gewoon zo veel mogelijk als altijd doorlopen.
  • We cancellen of stellen teamoverleggen en workshops uit, ‘want hiervoor moet je echt bij elkaar in een zaal zijn, dit kan nooooit online.’

De Amerikaanse auteur en specialist in vredesonderhandelingen Priya Parker zei in een TED-interview dat je in deze moeilijke tijden moet goed nadenken over wat het is dat jouw community NU nodig heeft. Ik heb dit afgelopen week toegepast in een bijeenkomst van Zonta Nederland, een sociaal netwerk. Eerst spraken we over wat de individuele leden nodig hebben van de organisatie en daarna over wat de club als geheel nodig heeft. Vervolgens bespraken we hoe we contact willen houden nu de maandelijkse bijeenkomsten niet meer op dezelfde manier doorgaan. 

Priya Parker doelde op alle netwerken waar jij onderdeel van uitmaakt. Ook je huisgenoten, familie en je werk. Dit is het moment om na te denken over het huidige doel van je bijeenkomsten.

Als je tijdens een regulier teamoverleg elkaar bijpraat over de hoogtepunten van afgelopen week kan het zijn dat dit nu niet is wat je organisatie en teamleden nodig hebben. Pauzeer en denk na over waar je overleg nu in kan voorzien. Pas daar dan ook de gespreksstructuur op aan.

Ik denk dat dit meer oplevert dan gewoon doorgaan met je reguliere teamoverleg en gaandeweg uitzoeken wat werkt en wat niet. Je overleg leidt zo sneller tot resultaat in het werk dat jullie moeten verzetten.

Hetzelfde geldt voor workshops. Ga na wat je deelnemers nu nodig hebben. Pas dan kun je besluiten of het verstandig is om te cancellen, uit te stellen of een bijeenkomst online te houden.

Kunnen we je helpen met jouw online workshops? Brainy Bunch heeft een team van ervaren gespreksleiders, technische ondersteuners, presentatie coaches en tolken. Neem contact op voor een verkennend gesprek.

Als jij wilt ervaren hoe je interactieve online bijeenkomsten kunt leiden, dan ben je van harte welkom bij de workshop die Brainy Bunch op woensdag 19 oktober 2022 van 15-16.15 uur organiseert voor nieuwsbrief abonnees. Je kunt je nu voor de workshop inschrijven.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload