Dit gaan ze nooit vergeten’

hoorde ik mezelf met klem zeggen. ‘Ze gaan wel deelnemer 4 t/m 15 vergeten die achtereenvolgens twee minuten krijgen om hun punt te maken. Je kunt die tijd veel beter gebruiken om in viertallen in digitale break-out rooms te spreken over je twee vragen. Terwijl ze dieper op het onderwerp ingaan valt het scherm voor ze weg en leren de deelnemers elkaar echt kennen.’

Mijn gesprekspartner ademde diep in.

Ze zei: ‘Ik heb zelf wel in een online break-out groep gezeten en het klopt wat je zegt. Ik vind het spannend, want ik heb dit nog nooit zelf voorgezeten, maar ik denk dat de anderen in de projectgroep deze aanpak zullen begrijpen. Break-outs maken 

  Heel veel dank voor je crash course online modereren en maatwerk. ONWIJS dankbaar. Je hebt ons enorm geholpen.

de sessie echt interactief. Deelnemers kunnen dan samen meters maken.’ Ik stuurde haar het standaardlijstje van mijn mondelinge uitleg aan deelnemers wanneer ze in subgroepjes uiteengaan.

De projectgroep wil inderdaad de break-out rooms van

Zoom gebruiken

De workshopopzet die ze in concept al vertaald had naar een online bijeenkomst ondergaat nog meer wijzigingen, naar aanleiding van ons gesprek:

 • Programma aan de hand van een centrale vraag
  Inhoudelijk is het programma gelijk gebleven, maar de espreksstructuur is vereenvoudigd. Het programma is nu opgedeeld in een centrale vraag met deelvragen, die gedurende de workshops op gezette tijden te zien zijn voor de deelnemers.
 • Visuele ondersteuning is ook online belangrijk
  Facilitators tonen de vragen op gezette tijden in een Powerpoint, in de chat en in een oogstdocument waar de deelnemers in kunnen werken. Dit helpt de deelnemers zich te focussen. Zonder individuele focus geen interactie en resultaat.
 • ‘Nee, nee, zeg jij het maar …’ Stilte
  Mensen praten gelijktijdig, omdat je maar een deel van de anderen ziet en dan ook nog alleen hun hoofd. ‘Hoe voorkom je dat?’ was een van haar 100 vragen. We spraken over de mogelijkheid van het afgaan van een namenlijst in de chat, wel/geen ‘raise hand’ en andere trucs om te komen tot efficiënt, online beurtgedrag.
 • Geen voorstelronde bij meer dan acht deelnemers
  Ik heb haar ook aangemoedigd geen voorstelronde te doen aan het begin, omdat dat heel traag is en weinig toevoegt. Deelnemers kunnen hun naam opnemen in hun Zoom-profiel en zich beter gelijktijdig voorstellen in de chat. Virtuele bijeenkomsten werken net even anders dan on-site ontmoetingen.
 •  

  Door ons gesprek heb ik het verloop van de twee losse sessies die het gaan worden helder voor ogen.

Wil jij ook advies over een virtuele workshop?

 

Mail Jobien Hekking op: jobien@brainybunch.nl, of bel 06-29207524.

We plannen dan een verkennend gesprek in.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload