Drie valkuilen bij goed voorbereide sessies

Met drie kleine aanpassingen in je stijl van voorzitten kun je veel meer resultaat boeken. Omzeil deze frequente valkuilen tijdens je volgende event en je zult nooit meer anders willen.

Voorkom writers block bij de Q&A

Stel je voor: Indira is nationaal coördinator van een groot gezondheidsprogramma in Zuid-Oost Azië. Voor hun jaarlijkse seminar had ze de inhoud en de sprekers uitstekend voorbereid. Hierdoor bleven de 100 kijkers aanwezig gedurende de hele sessie.

✍️ 🤔 Deel in de chat: 

Wat zijn je vragen aan de sprekers?

Toen het tijd was voor de Q&A vroeg Indira het publiek vragen aan de sprekers in de chat te schrijven. Het bleef ongemakkelijk stil. Dit loste ze handig op met enkele zelf voorbereide vragen. Toch had ze liever gewild dat de sprekers ingingen op vragen van het publiek zelf.

Voor kijkers is de drempel groot om een vraag in de chat te plaatsen als deze nog helemaal niet gebruikt is gedurende de sessie. Het is een stuk makkelijker als je als deelnemer tijdens de opening zelf al een ‘who-is-in-the-room’ vraag beantwoordde in de chat en vervolgens regelmatig activiteit in de chat las. Bijvoorbeeld de namen van de nieuwe agenda-items of de vragen die elk panellid aan het beantwoorden is.

Antwoorden in de chat laten schitteren

Als het je gelukt is om een fijne dynamiek in de chat te krijgen lees dan niet op wat iemand geschreven heeft. Zeker niet als het om inhoudelijke opmerkingen of vragen gaat. Je kunt beter degene vragen om in enkele zinnen te herhalen wat ze in de chat geschreven heeft.

Het voordeel hiervan is dat je bijeenkomst inhoudelijk sterker wordt. Degene die het interessante inzicht deelde heeft er waarschijnlijk meer over nagedacht dan jij. Daarbij creëer je kansen voor deelnemers om te profiteren van de diversiteit van de groep.

Je bijeenkomst maak je zo nog dynamischer waardoor mensen hun aandacht beter bij de sessie houden. 

Langzaam praten is slim

In bijeenkomsten met vertaling praat je langzaam als je wilt dat alle deelnemers je boodschap begrijpen. Je voelt je misschien dom als je praat als een slome slak en je wilt enthousiasme in de bijeenkomst brengen door een hoog spreektempo. Daarbij wil je zo veel mogelijk ideeën in de beperkte tijd overbrengen. Toch is het verstandig traag te spreken of op zijn minst een stilte laten valen aan het eind van je zinnen. Anders sluit je een deel van de aanwezigen uit.

Het United Nations Delegates Handbook suggereert een spreeksnelheid van 100 tot 120 woorden per minuut ‘to enable the interpreters to give an accurate and complete rendition of statements.’ Boven de 150 woorden per minuut is het voor tolken niet te doen om simultaan te vertalen en vallen ze stil of vatten ze onderdelen van je boodschap samen. Praat dus langzamer dan Brene Brown in haar TED-talk over The power of vulnerability. Zij sprak hierin 154 woorden per minuut.

 

Speakers are requested to deliver their statements at a speed that is interpretable. […]

When statements are delivered at a fast pace to comply with the time limit, the quality of interpretation may suffer. 

Kunnen we je helpen met jouw online sessies? Brainy Bunch heeft een team van ervaren gespreksleiders, technische ondersteuners, presentatie coaches en tolken. Neem contact op voor een verkennend gesprek.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload