Je komt een uur voor start van de workshop aan in een zalencentrum dat ingericht is op de anderhalve meter, zoals in andere horeca. Desinfectiepompjes, looproutes, en koffie uit het bonenapparaat in plaats van de kannen in de zaal. Vervolgens ga je de gehuurde ruimte in om deze klaar te maken voor je team.

Anderhalve meter afstand houden vraagt creativiteit van jou als gespreksleider om toch voor evenveel inspiratie en plezier te zorgen als voor de coronacrisis. Beweging tijdens een workshop is minder mogelijk en ook samenwerken met dezelfde materialen kan niet. Hierdoor heb je toch minder spontaan contact dan voorheen. Een heleboel belemmeringen die je hebt met online vergaderen heb je nu op anderhalve meter ook in de zaal.

Je hebt wel meer ruimte voor informele contactmomenten en ongeplande interactie en je hebt het geroezemoes van subgroepjes dat na de intelligente lockdown enorm genieten is om te horen. 

 

Maar een belangrijk deel van de sjeu en effectiviteit van in een zaal vergaderen is weggevallen. Dus voor de veiligheid, inclusie van collega’s met een kwetsbare gezondheid en reiskosten en -tijd is het toch de moeite waard om te onderzoeken wat je online kunt doen aan leren en innoveren. Eventueel in aanvulling op contact in de zaal dat echt gericht is op sociaal samenzijn.

Als jij wilt ervaren hoe je interactieve online bijeenkomsten kunt leiden, dan ben je van harte welkom bij de workshop die Brainy Bunch op woensdag 19 oktober 2022 van 15.00-16.15 uur organiseert voor nieuwsbrief abonnees. Je kunt je nu voor de workshop inschrijven.

Tien tips voor anderhalve meter sessies:

  1. Klap de tafels niet op, maar laat ze staan, zodat afstand houden makkelijker gaat.
  2. Geef iedereen een eigen pakketje materiaal dat al op tafel ligt bij binnenkomst.
  3. Leg de coronaregels uit bij de start van de bijeenkomst.
  4. Als je wil dat deelnemers in viertallen werken, zorg dan dat de rem van een van de tafel af is voordat de bijeenkomst start. Dan kunnen ze zo ook aan de binnenkant van de carré zitten.
  5. Bied een zwarte of blauwe stift aan de deelnemers, zodat ze op afstand goed leesbaar schrijven en mensen op hun plek blijven zitten.
  6. Laat de deelnemers in groepen clusteren en prioriteren, zo heb je maar een beweging per groep naar de poster waar ze hun belangrijkste ideeën delen. Afstand houden is lastiger als iedereen gelijktijdig stickers zou moeten plakken om te prioriteren.
  7. Als je inspiratiekaarten wilt opplakken, doe dit dan met voorbereide rolletjes schilderstape ipv lijmstift.
  8. Hang dezelfde poster waar de post-its op mogen op aan twee kanten van de zaal, zo kunnen de rapporteurs een kortere route afleggen.
  9. Als er een tweede deur in de ruimte is, open deze en geef met een bordje aan welke deur voor binnenkomst en vertrek gebruikt kan worden.
  10. Zet een doos bij de uitgang waar deelnemers hun gebruikte en materialen kunnen neerleggen bij vertrek.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload