De online zaal lezen

‘Ik mis het om de zaal even rond te kijken en meteen aan lichaamshouding te zien wat iemand van een voorstel vindt. Ik ontwikkel nu maar onze plannen in groepjes van maximaal vier personen, want dan kan ik iedereens reactie goed zien. Wel zo efficient.’ zei een leidinggevende met spijt in zijn stem.

Als de aanpak van het kernteam aansluit bij wat een grotere groep denkt en doet is je kans op slagen groter. Maar hoe kun je tijdens online besprekingen weten wat bij de grotere groep leeft?

De tips? Nauwkeurig luisteren, momenten plannen voor het observeren van de groep, mensen vragen naar hun gedachten en co-hosts regelen.

In deze aflevering van Brainy Bunch TV leer je hier meer over.

Feitelijk luisteren voor innovatie

Bij videobellen zijn je oren je grote vrienden om de zaal te lezen. De schermpjes zijn klein en het aantal deelnemers is vaak te groot om goed te zien wie een afwijkende mening heeft. In plaats van te kijken naar wie ineens achterover leunt kun je horen of iemand iets afwijkends zegt.

Onlangs verzorgde Brainy Bunch een bijeenkomst waarin de opdrachtgever wilde weten wat er bij HR-professionals leefde voor het behouden van personeel voor de zorg. Ze luisterden met een open mind en waren op zoek naar geluiden die hun eerder bedachte koers ontkrachtten. Ze luisterden dus feitelijk naar wat de deelnemers zeiden en in de chat schreven. Waar dit afweek van wat hen al bekend was ontstond ruimte voor innovatie.

 

Plan de momenten dat je kijkt

In beperkte mate kun je door te kijken toch wel lezen wat in de zaal gebeurt. Wees je bewust van de momenten dat jij als voorzitter tijd hebt voor het observeren van de lichaamshoudingen van je deelnemers.

Zijn mensen al klaar met schrijven als ze ‘een minuut’ gekregen hebben om een vraag te beantwoorden? Hebben ze rode konen en grote lachen als ze uit kleine groepsgesprekjes weer terug in de hoofdruimte aankomen? Het zijn dit soort momenten in een programma die erg geschikt zijn om de online zaal te lezen. Ook bij de afsluiting, wanneer de groep logische vervolgacties bepaalt, is er een goed moment om aandachtig te observeren en te genieten van de groepsgewijze focus.

Merk je dat de houdingen anders zijn dan verwacht, dan kun je vragen wat er aan de hand is. Voor een nodige toelichting of een energizer is er altijd wel tijd.

 

Thermometer en weerbericht

Je kunt natuurlijk de groep gewoon vragen hoe ze in de wedstrijd zitten. Als je wilt weten wat ze van een voorstel vinden kun je bijvoorbeeld een thermometer op je scherm delen en vragen of ze via de annotate functie van Zoom een stempel willen plaatsen met een kernwoord erbij. Vervolgens kun je daar een gesprek over hebben.

Bij een sessie waar Brainy Bunch de tech hosting verzorgde gebruikte de voorzitter de werkvorm het weerbericht. De vraag aan de deelnemers was om na een kort gesprek in tweetallen in de chat te delen hoe het met hen ging. ‘Strakblauw en zonnig’ als het goed ging. Het bood een snel inzicht in wat leefde in het team.

 

Maak jezelf vrij voor het lezen van de zaal

Feitelijk luisteren, gezichtsuitdrukkingen observeren, de chat enigszins volgen en je inleven in het standpunt van een ander kosten aandacht van jou als inhoudelijk verantwoordelijke. Als je daarnaast het proces leidt en de technische processen op de achtergrond verzorgt, dan heb je hier weinig ruimte voor.

Voor bijeenkomsten waar wat op het spel staat kun je daarom iemand anders vragen voor het technisch voorzitterschap en/of de tech hosting (indelen breakout rooms, delen schermen, plaatsen van opdrachten in de chat). Hierdoor kun je zelf de zaal beter lezen. Brainy Bunch biedt je zo nodig ervaren technische co-piloten.

 

Samenzijn

Bij het lezen van de zaal gaat het niet alleen om de positieve impact van het snel benutten van onderhuidse weerstand. Het gaat er ook om dat je je bij het inleven in de groep onderdeel weet van een groter sociaal geheel. Dit is belangrijk om energie te hebben voor follow-up. Het wonderlijke is dat je bij online bijeenkomsten ook kunt komen tot een groepsgevoel, waar jij als gespreksleider of inhoudelijk verantwoordelijke je plek hebt.

Kunnen we je helpen met jouw online workshops, met of zonder vertaling? Brainy Bunch heeft een team van ervaren gespreksleiders, technische ondersteuners, presentatie coaches en tolken. Neem contact op voor een verkennend gesprek.

De nieuwsbrief ontvangen?

Jobien Hekking

Vier maal per jaar verschijnt de Brainy Bunch nieuwsbrief met interessante artikelen, tips en een overzicht van nieuwe afleveringen. 

Schrijf je in en weet wat er speelt!

Met het inschrijven stem je in met de privacyverklaring.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Thank you for your upload